Stichting Dementie Hulpmiddelen » Vragen» Dementie klok, agenda en dagboek
Dementie klok, agenda en dagboek

Een van de gevolgen van dementie is dat de dementerende de dag en nacht ritme verschuift. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een dementieklok of een digitale dementie agenda krijgt de dementerende ondersteuning voor de dagritme.

Klok. Veel mensen met dementie hebben moeite om te onthouden welke dag van de week het is. Om hen te helpen, zijn er speciale dementieklokken ontwikkeld. Hier staat niet alleen de tijd op, maar ook de dag van de week en de datum. Veel dementerenden ervaren dit als een handig geheugensteuntje.

Agenda. Bij de meeste mensen met dementie is het daarom handig dat op een vaste plek een vast document ligt. Bijvoorbeeld een grote agenda. Soms is het ook handig om een deur of kastje met schoolbordverf te verven en die te gebruiken als geheugensteun. Een digitale Agenda in de vorm van een tablet is een goede oplossing om afspraken op afstand aan te passen en aan te vullen.

Dagboek. Met de digitale agenda is het ook mogelijk om een dagboek bij te houden om zo op afstand te kunnen zien wie op bezoek komt en hoe het met de dementeren gaat.