Meest gestelde vragen

Zit uw vraag en antwoord er niet bij? Stel uw vraag dan via het contactformulier of via info@stichtingdementiehulpmiddelen.nl

Wat is dementie?

Verschijnselen van dementie
Het meest kenmerkend aan dementie zijn de geheugenstoornissen die steeds ernstiger worden. Ook krijgen veel mensen met dementie te maken met veranderd gedrag en veranderingen in karakter. De verschijnselen van dementie verschillen echter per persoon en per ziekte.

Tien signalen van dementie
Onderstaande signalen kunnen wijzen op dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Raadpleeg daarom altijd de huisarts.

Wat is dementie?
Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

Hoe herken ik dementie?

fases van dementie en de hulpmiddelen
De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Meestal kaart de partner of familielid het zogenaamde 'niet pluis gevoel' aan. Aanleiding zijn vaak subtiele maar terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Hulpmiddelen kunnen de gevolgen van dementie verzachten en structuur brengen in de dagelijkse leven.

Langer thuis blijven wonen
Diagnose Dementie en wat nu... door vroeg te beginnen met hulpmiddelen worden de dementerende en hun mantelzorgers kan er gewend worden aan de beschikbare hulpmiddelen.

Financieel haalbaar!!!
Hulpmiddelen kunnen worden gehuurd en gekocht maar wie kan mij helpen bij de betaling hiervan. De WMO en donatie aan de stichting kunnen een stevige tegemoetkoming zijn.

Hoe ga ik om met dementie

Val detectie
Een val kan grote gevolgen hebben. Een drukknop bij de hand kan uitkomst bieden om hulp in te roepen. Voor dementerende is zelf hulp roepen niet vanzelfsprekend, daarom zijn er systemen die automatisch een val detecteren en een alarm maakt.

Dwaaldetectie met de Zorgriem
Een van de gevolgen van Dementie is dat de dementerende de weg wel eens kwijt kan raken. Met de Zorgriem kan men zoveel mogelijk zelfstandig naar buiten gaan. De zorgriem dienstverlening resulteert in rust voor de mantelzorger en een zoveel mogelijk zelfstandige dementerende.

Dementie klok, agenda en dagboek
Een van de gevolgen van dementie is dat de dementerende de dag en nacht ritme verschuift. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een dementieklok of een digitale dementie agenda krijgt de dementerende ondersteuning voor de dagritme.

De kans is 1 op de 5 dat iemand in zijn leven dementie krijgt.